Skip to content
Primăria Comunei Stalpeni vă informează că prelucrează date cu caracter personal, în scopul pentru care au fost colectate, potrivit prevederilor regulamentului (UE) 679/2016 și Legii nr. 190/2018.
Telefonul cetăţeanului: 0248 565 537

Primăria Comunei Stâlpeni Bun venit pe site-ul oficial

Așezare geografică

Pozitionare geografica

Asezata la jumatatea distantei dintre municipiile Pitesti si Campulung, aproape de zona centrala a judetului Arges, comuna Stalpeni se intinde  – pe o suprafata de 37 km² – unde de-a lungul Raului Targului, intre dealuri, avand coordonatele geografice 45° 01’ – 45° 06’ latitudine N si 24° 57’ – 25° 03’ longitudine E.

Se invecineaza cu urmatoarele comune:

  • la nord – Mihaesti,
  • la est – Davidesti, Vulturesti si Hartiesti,
  • la sud – Titesti,
  • la vest – Balilesti.

Sate componente

In urma reorganizarii dministrative din 1 iulie 1968, comuna Stalpeni este formata din satele: Oprești, Rădești, cu sediul administrativ în Stalpeni. Fata de centrul comunei, satele componente sunt situate la distanta de 1km (Livezeni, Ogrezea), 3km (Opresti, Radesti), 7km (satul Pitigaia). 

Relief

Relieful comunei este predominant deluros, debutand – dinspre sud cu Coasta Postei, la Balastiera, unde soseaua nationala Pitesti-Campulung-Brasov urca brusc cateva sute de metri, ca mai apoi orizonturile sa se deschida larg cu vatra satului Livezeni, sat de terasa, cuprins intre Dealul Frumos, in dreapta, si Dealul Morii, in stanga, sfarsind pe panta abrupta a Raului Targului in vest, lasand loc unei luncilargi pana in albia raului Bratia, care ii margineste cu Balilestiul.

Casele satului Livezeni se distribuie de-a lungul soselei, cu ulite si catune laterale, perpendiculare, pierzandu-se in Dealul Frumos – sat deluros, cu livezi de pruni, meri si peri, dar si cu fanete, culmile fiind acoperite de paduri de stejari si fag.

Relieful comunei Stalpeni face parte din zona dealurilor de pana la 500m inaltime. Dealurile sunt unele de podis (podisul Getic), cu spinari netede si o vale larga insotita de terase fluviatile, orientate pe directia de curgere a Raului Targului (nord-sud), fiind acoperite in cea mai mare parte cu pomi fructiferi, paduri de fag si stejar, cu fanete pe culmi (Dealul Mare, Glodu, Dealul Frumos), dar si cu zavoaie pe intreaga albie a raului, toate aceste elemente fiind caracteristice Platformei Candesti.